Zielona soczewica

Soczewica to doskonała baza do przyrządzania wielu bezmięsnych dań, zup i zapiekanek. Szczególnie jej zielona odmiana, idealnie sprawdza się w różnych pastach kanapkowych oraz jako składnik wypełniający farsz pierogów czy naleśników. Zielona soczewica ze względu na swój delikatny smak oraz fakt, że po ugotowaniu pozostaje jędrna, często jest wykorzystywana jako dodatek do sałatek i surówek. Dzięki dużej ilości białka jest podstawą w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, ale z jej dobrodziejstw powinni korzystać wszyscy. Na świecie jest to jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. Nasiona soczewicy nie tylko są smaczne, ale w równej mierze także odżywcze. Kiedyś była ona głównym składnikiem diety najuboższej ludności. Obecnie bardzo wpasowywuje się w trend bycia fitness. Największym jej producentem i eksporterem jest Kanada. Jednak najwięcej soczewicy spożywa się w Indiach, gdzie często bywa dodawana do zup i sosów, w tym tak sławnego curry.

Zielona soczewica – Ranking TOP 10

Wartości odżywcze zielonej soczewicy

Tak jak pozostałe gatunki, zielona soczewica jest przede wszystkim źródłem roślinnego białka. W jednej porcji 100 gramowej może go być nawet 30 gram. Zielona soczewica jest więc idealnym składnikiem dobrze zrównoważonej diety bezmięsnej. Zawiera ponadto witaminy z grupy B, B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, magnez, fosfor, cynk i żelazo. W przeciwieństwie do czerwonej soczewicy, zielona ma w sobie więcej błonnika.

Właściwości i zastosowanie zielonej soczewicy

Bio Planet Soczewica zielona
Bio Planet Soczewica zielona
Po zieloną soczewicę powinny sięgnąć osoby, które mają problemy z trawieniem. Jest polecana także dla ludzi, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami oraz dla tych, którzy mają słabe wyniki krwi (anemię). Przez niski indeks glikemiczny zielona soczewica to idealne nasiona dla diabetyków. Z kolei duża zawartość żelaza i kwasu foliowego przyciąga wszystkie kobiety, które planują potomstwo lub te które są już w ciąży. Soczewica stanowi także bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Bogactwo fitoestrogenów zawartych w soczewicy pomaga przeciwdziałać chorobom nowotworowym oraz układu krążenia. Przydaje się to także podczas okresu przekwitania i kiedy nasz cholesterol jest zdecydowanie na zbyt wysokim poziomie. Zieloną soczewicę wykorzystujemy głównie w sałatkach, ponieważ podczas gotowania nie ulega rozpadowi albo w pastach, gdzie trzeba ją potraktować blenderem. Jej delikatny, nienarzucający się smak stanowi pole do popisu jeśli chodzi o dodatek przypraw. Dawnej zupa z soczewicy stanowiła środek przeciwbiegunkowy, a dodatek zmielonych ziaren do ciasta chlebowego pomagał walczyć z głodem. Obecnie zielona soczewica gości na stołach ludzi dbających o zdrowie. Czas jej gotowania to około 25 – 30 minut, po tym czasie zacznie się rozgotowywać.

Cena zielonej soczewicy

Za pól kilograma zielonej soczewicy BIO zapłacimy około 8 – 9 złotych.

Zielona soczewica
Zielona soczewica

Zielona soczewica

Porównaj aktualne ceny

1 Comment

  1. Ja sobie nie wyobraża mojej kuchni bez zielnej soczewicy z warzywami. Może ktoś podrzuci jakiś sprawdzony przepis??

Dodaj komentarz

Navigate