Sól himalajska

Sól himalajska wydobywana jest ręcznie we wschodnim pasie Himalajów, w Pakistanie. Znajduje się w jaskiniach powstałych 250 milionów lat temu. To najczystsza sól na ziemi, jest nieprzetworzona i nieskażona. W jej skład wchodzi wiele cennych składników takich jak jod, wapń, żelazo, magnez czy potas. To pięć najważniejszych dla organizmu pierwiastków i niedobór każdego z nich może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Kolor soli himalajskiej uzależniony jest od stężenia poszczególnych minerałów. Dzięki zawartości makro- i mikroelementów sól ta ma działanie prozdrowotne.

Sól himalajska różowa do stosowania wewnętrznie

Można ją z powodzeniem używać do przyrządzania potraw, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, kasz czy mięs. Wykazuje jednak także silne właściwości lecznicze, których nie sposób nie wykorzystać. Działa przeciwbakteryjnie, zapewnia równowagę pH w komórkach i zapobiega skurczom mięśni. Spożywając sól himalajską w niewielkiej ilości, możemy uregulować poziom cukru we krwi i wzmocnić kości. Dzięki niej możemy również uzupełnić niedobory minerałów, gdyż zawiera ich aż 84!

Gdzie kupić sól himalajską?

Sól tę można znaleźć zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków. Dobra sól jest dostępna we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością, a także w sklepach internetowych. Jaką sól himalajską wybrać i kupić? Oto porównanie cen:

Różowa sól himalajska – Ranking TOP 10

Zobacz listę najpopularniejszych produktów spożywczych z różową solą himalajską (drobno i grubo mieloną):

Różowa sól himalajska stosowana zewnętrznie

Sól himalajska przeznaczona do kąpieli
Sól himalajska przeznaczona do kąpieli
Kąpiel przy użyciu różowej soli himalajskiej zwalcza bezsenność, pomaga w schorzeniach reumatologicznych i ginekologicznych. Sól tę można również stosować do peelingu, który nie tylko pozwala usunąć martwe komórki naskórka, ale również pozbyć się toksyn ze skóry. Inhalacje lub parówki przy wykorzystaniu roztworu wodnego tej soli wykazują korzystne działanie dla układu oddechowego, szczególnie dla zatok. Warto wiedzieć, że sól ta, przechowywana w słoiku, szybko ulega krystalizacji, dlatego dobrze jest włożyć do niej laskę cynamonu lub ziarnko ryżu, które będą absorbowały wilgoć.

Sól himalajska czarna do stosowania wewnętrznie

Sól ta pochodzi z terenów wulkanicznych w Pakistanie. Dlatego też zarówno w jej zapachu, jak i w smaku można wyczuć siarkę. W Indiach sól tę wykorzystuje się do przyprawiania pikantnych potraw i sałatek. W celach leczniczych może być używana w następujących dolegliwościach:

  • zaparcia,
  • niestrawność,
  • wzdęcia,
  • zgaga.

Uważa się, że sól himalajska to najlepsza alternatywa dla soli kuchennej, którą zazwyczaj używamy do przyrządzania potraw.

Czarna sól himalajska – Ranking TOP 8

Produkty spożywcze zawierające w sobie czarną sól z himalajów drobną, jak i grubo zmieloną:

Czarna sól himalajska stosowana zewnętrznie

Lampa z kryształu soli himalajskiej
Lampa z kryształu soli himalajskiej
W soli himalajskiej znaleźć można wszystkie pierwiastki, które zawiera również ciało człowieka. Ponadto, występują one w łatwo przyswajalnej dla naszego organizmu formie. Sól ta doskonale sprawdza się jako dodatek do kąpieli – oczyszcza, łagodzi objawy grypy, przyspiesza rekonwalescencję, wpływa korzystnie na stan skóry oraz pomaga w stłuczeniach, zwichnięciach, bólach stawów i mięśni. Co ciekawe, wzbogaca również glebę – można ją dodać do ziemi roślin doniczkowych czy posypać ziemię w ogródku.

Cena soli himalajskiej

Mimo bogactwa minerałów i mnogości zastosowań, sól himalajska, zarówno różowa, jak i czarna, jest stosunkowo tania. Za kilogram soli zapłacimy od 6 do 10 złotych. Poniżej porównanie cen różowej i czarnej soli himalajskiej – sprawdź, gdzie można je kupić najtaniej:

Kosmetyki z solą himalajską do kąpieli Aktualna cena
Preparaty z solą himalajską Aktualna cena

Zastosowanie soli do jonizacji powietrza

Sól ta może być wykorzystywana nie tylko jako przyprawa, w celach leczniczych czy jako środek pielęgnujący do ciała. Jej niezwykłe właściwości i zastosowanie wykorzystywane są także do produkcji oryginalnych lamp. Producenci takich lamp utrzymują, że mogą one łagodzić szkodliwe działanie tak zwanego elektrosmogu, czyli zanieczyszczenia środowiska wywołanego takimi czynnikami jak:

  • działanie komputerów, telewizorów, radioodbiorników,
  • działanie kuchenek mikrofalowych, grzejników elektrycznych, suszarek i tym podobnych urządzeń,
  • dym z papierosów.

Lampy solne w naturalny sposób jonizują powietrze, poprawiając jakość powietrza w pomieszczeniach i wpływając korzystnie na nasze samopoczucie. Choć trudno zmierzyć, na ile lampy te wpływają na nasz nastrój dzięki jonizacji powietrze (zobacz także jaki nawilżacz powietrza wybrać i kupić), opinie ich użytkowników są zgodne co do tego, że ich światło wprowadza niezwykłą atmosferę i relaksuje.

Sante Sól Himalajska 350g
Sante Sól Himalajska 350g

Sól z himalajów

Porównaj aktualne ceny

Tak szukaliście zdrowej żywności:

  • sól himalajska
  • sól himalajska cena
  • sól himalajska opinie
  • sól himalajska właściwości
  • sól himalajska skład
  • sol himalajska rozowa
  • sol himalajska właściwości zastosowanie
  • sól himalajska zastosowanie
  • Sol Himalajska Gdzie Kupić
  • różowa sól himalajska

9 komentarzy

  1. Katarzyna

    Czy sól himalajska nadaje się do kąpieli? Skoro jest taka zdrowa to powinna się chyba nadawać, co nie?

  2. Ekoloszka

    A jak sól himalajska sprawdza się tak na co dzień w kuchni? Można z nią normalnie gotować czy nadaje się raczej do innych zastosowań? Zależy mi, żeby tracić jak najmniej jej właściwości skoro są takie zdrowe i cenne a wydobyć jak najwięcej dla siebie i rodziny.

  3. Kamyk

    No dobra dużo się wszędzie mówi o różowej a co z czarną solą himalajską? Jaka jest różnica i o co w niej chodzi?

  4. Sanderka

    Ja mam w domu aktualnie sól himalajską różową i białą. W sklepie był trzy rodzaje grubości. Taka zupełnie zmielona, średnio i bardzo grubo ziarnista. Ja mam te ostatnie. Kiedyś czytałam, że takie najmniej wietrzeją i przez to tracą mniej swoich właściwości. Co do zastosowania tej soli w kuchni to z pewnością nadaje się do zup bo się łatwo i szybko rozpuszcza ale już nie polecam tej gruboziarnistej do smażenia ryb bo się nie rozpuszcza!! Jesz rybę i widzisz i czujesz grube kawałki soli bo nie jest fajne bo i cała ryba nie jest dobrze posolona a i te części gdzie są grudy są mocno słone.

    Więc albo trzeba ją po prostu w moździeżu rozdrobnić albo kupić po prostu sypką wersję.

  5. Ja używam od miesiąca i myślałam, że będzie miała charakterystyczny smak, ale niczym nie różni się od zwykłej kuchennej.

  6. Kiedyś przeczytałam, że sól himalajską dodaje się do wody i mamy naturalny izotonik.

  7. kucharka

    Sante sol himalajska, przy gotowaniu schodzi barwnik co mi sie ngdy nie zdarzylo wczesniej…

  8. Równie dobrze można kupić dwa razy tańszą sól z Kłodawy. Też różowa i równie zdrowa.

  9. Warto kupować ją w większych kawałkach czyli gruboziarnistą bo te mielone na małe kryształki szybciej się utleniają i wietrzeją. Robię tak z każdym produktem, który można kupić w całości albo mielony. Sprawdzony sposób : )

Dodaj komentarz

Navigate