Olejek rycynowy

Olejek rycynowy ma kolor jasnożółty lub jest bezbarwny. Wytwarzany jest z rośliny pochodzącej z Afryki, zwanej rącznikiem pospolitym, która obecnie zdobi wiele polskich ogródków. Gatunek ten należy do rodziny wilczomleczowatych i nazywany jest powszechnie rycynusem bądź kleszczowiną pospolitą. To właśnie z trujących nasion tej rośliny tłoczony jest gęsty olej rycynowy. Aby pozbyć się toksycznych właściwości, wyciska się nasiona na zimno, a następnie wygotowywuje się je wraz z wodą. Proces ten rozkłada silną truciznę – toksoalbuminę, która jest w stanie uśmiercić człowieka.

Właściwości olejku rycynowego

Nasze babcie uważały olej rycynowy za remedium na wszelkie dolegliwości i używały go do masażu każdej części ciała oraz jako uniwersalnego leku. Faktycznie olej rycynowy ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Od lat jest znany jako lek przeczyszczający w zaparciach oraz zewnętrznie do łagodzenia różnych bóli. Ma szerokie zastosowanie nie tylko w farmakologii, ale również w kosmetyce, do pielęgnacji skóry, włosów, rzęs i masaży.

Olej rycynowy – Ranking TOP 10

Ranking najpopularniejszych produktów z olejkiem rycynowym:

Zastosowanie olejku rycynowego

Najbardziej znane i powszechne są jego właściwości przeczyszczające. Pomaga na różnego rodzaju zaparcia. Stosuje się wówczas po jednej łyżeczce czystego, tłoczonego na zimno oleju do ustnie, przez trzy dni pod rząd.

Olej rycynowy to także sprawdzone lekarstwo na artretyzm. Jego właściwości przeciwzapalne, podczas masażu pomagają uśmierzyć ból stawów i mięśni oraz zapalenia nerwów. Ulgę przynoszą także okłady z oleju rycynowego. Wystarczy na kawałek materiału trochę go nalać, przyłożyć w bolące miejsce i najlepiej owinąć folią oraz pozostawić w cieple, przez godzinę.

W podobny sposób można zniwelować zaburzenia pracy układu limfatycznego i wątroby. Wystarczy wziąć większy kawałek materiału i nasączyć go olejem, przyłożyć na brzuch, owinąć folią i ułożyć się płasko na plecach, na około godzinę.

Medycyna niekonwencjonalna wskazuje również na to, że olej rycynowy może pomóc na łagodne guzy powierzchniowe. Pobudza on bowiem produkcję limfocytów T w ludzkim organizmie.

Produkty z olejkiem rycynowym

Olej Rycynowy BIO 50ml
Olej Rycynowy BIO 50ml

Olej rycynowy

Porównaj aktualne ceny

Jeśli chodzi o jego działanie pielęgnacyjne to najczęściej jest stosowany w celu wzmocnienia oraz odżywienia rzęs i brwi. Wystarczy regularnie nakładać go np. umytą szczoteczką od tuszu, wieczorem przez co najmniej kilka miesięcy.

Drugim bardzo popularnym zabiegiem z użyciem oleju rycynowego jest nakładanie go na włosy. Pomaga to zregenerować zniszczone włosy oraz sprawić, że będą mniej wypadały. Na końcówki nakłada się bezpośrednio czysty olejek, do całej skóry głowy (warto pomyśleć też o masażerze do skóry głowy) trzeba zrobić maseczkę z żółtkiem i oliwą z oliwek lub wymieszać go z innymi olejkami, bądź szamponem. Nałożenie samego oleju rycynowego na głowę nie jest najlepszym pomysłem. Ciężko się rozprowadza, a jeszcze gorzej zmywa.

Olejek rycynowy bardzo dobrze również działa na nasze dłonie. Regeneruje zniszczoną skórę rąk i działa na nią kojąco. Dodatkowo wzmacniając nasze paznokcie. Wystarczy posmarować olejem dłonie na noc i ubrać bawełniane rękawiczki albo zrobić im kąpiel w ciepłym olejku.

Można również smarować nim obolałe nogi i stopy (na obolałe stopy pomoże też masażer do stóp). Olejek złagodzi ból oraz wrażenie ciężkości. Przyda się także jako środek natłuszczający na pięty, by przeciwdziałać ich pękaniu i nadmiernemu rogowaceniu.

Olej rycynowy ma właściwości łagodzące, natłuszczające i ochronne
, które są istotne dla naszej skóry. Zatrzymuje w niej wilgoć oraz łagodzi różne podrażnienia i przyśpiesza gojenie. Pomaga na oparzenia słoneczne, w przypadku niechcianych wyprysków, kurzajek, czyraków, grzybicy czy rozstępów. Warto wówczas przyłożyć nasączony wacik do problematycznego miejsca i zostawić go na godzinę. Niektóre kobiety stosują olej rycynowy jako nawilżający krem pod oczy oraz środek wygładzający zmarszczki mimiczne. Trzeba jednak uważać, bo ten olej może zapychać pory skórne, a zbyt duża jego ilość na twarzy wywołuje podrażnienia. Również nie poleca się go spożywać kobietom w ciąży oraz osobom chorującym na niedrożność jelit oraz zapalenie wyrostka robaczkowego.

Cena olejku rycynowego

Olejek rycynowy kupimy w aptece, sklepach zielarskich i w sklepach internetowych ze zdrową żywnością już za kilkanaście złotych.

Kosmetyki z olejkiem rycynowym

Farmina Olej rycynowy 30 g
Farmina Olej rycynowy 30 g

Kosmetyczny olejek rycynowy

Porównaj aktualne ceny

9 komentarzy

  1. Stosowałam olejek rycynowy na rzęsy, ale mi trochę oczy podrażniło, mimo że smarowałam go na noc szczoteczką. Z kolei na włosy wydaje mi się zbyt tępy, chyba że na same końcówki..

  2. Mewa spróbuj olej rycynowy mieszać z szamponem lub odżywką, wtedy nie będzie taki tępy, a dobre właściwości dostarczysz włosom.

  3. TO mój ulubieniec! włosy lśnią, paznokcie długie i mocne, a cena śmieszna

  4. ja jestem mega zadowolona po stosowaniu go na rzęsy! przyciemniły mi się i nie muszę nakładać henny. Wieczorem nakładam, rano mam odżywione i pięknie błyszczące rzęsy,seriooo.

  5. Ja używam na paznokcie, wieczorem wsmarowuje i kładę się do wyra. Jeszcze nie zauważyłam spektakularnych efektów.

  6. Reniaramona

    U mnie się idealnie sprawdził na rozdwojone paznokcie. Teraz mam twarde długie i lśniące pazury:)

  7. Mateo

    Wziąłem wczoraj o 2 w nocy 3 łyżki stołowe i o 6 rano miałem to co powinienem mieć… masakra. Działa jak napisali. Przeczyszcza aż miło. Trochę bolał brzuch ale już przeszło. Działa skutecznie. Jak ktoś chce się odrobaczać w ten sposób to wcześniej trzeba podziałać jakoś na robale (tu trzeba skontaktować się z lekarzem) bo olejek rycynowy działa na pewno – robi swoje. Przeczyszcza perfekcyjnie!

  8. Olejek rycynowy+żółtko to była kiedyś moja maseczka na włosy. Włosy lśniły, ale strasznie trudno było ją zmyć:P

Dodaj komentarz

Navigate