Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki to jeden z najsilniej działających olejów, pochodzących z natury. Ten jasno brązowy tłuszcz jest uzyskiwany z tłoczenia nasion czarnuszki (nigella sativa). Ma charakterystyczny nieco palący, gorzkawy smak i jest olejem nie odpornym na podgrzewanie. Znany jest już od zamierzchłych czasów, gdzie był wykorzystywany w Azji, Afryce i na Bliskim Wschodzie do leczenia różnych schorzeń. Obecnie stosowany jest jako prozdrowotny środek przy wielu dolegliwościach chorobowych, w pielęgnacji oraz jako kuchenny dodatek.

Skład oleju z czarnuszki

Olej zawiera w sobie ponad 100 aktywnych substancji, z czego większość nie została jeszcze nawet odkryta. Jego skład to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy, linolenowy) oraz fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy, saponiny, białka i węglowodany. W oleju z czarnuszki znajdziemy także szereg witamin: A, E, F, B1, B3, B6 i związki mineralne m. in: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Jednymi z jego cennych składników są także alkaloidy – nigellina, nigellamina, nigellidyna i nigellicyna, które są rzadkością oraz olejek eteryczny zawierający tymochinon.

Olej z czarnuszki – Ranking TOP 10

Najpopularniejsze produkty spożywcze z olejem z czarnuszki posegregowane w aktualny ranking:

Właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki

Udowodniono naukowo, że związki zawarte w tym oleju działają nie tylko silnie przeciwutleniająco, ale także pobudzają wzrost liczby limfocytów i makrofagów, które są ostoją naszej odporności. Warto więc go stosować w okresach przejściowych, kiedy pogoda nie dopisuje, by się ustrzec przed różnymi mikrobami. Olej z czarnuszki jest pomocny w przypadku dolegliwości alergicznych. Regularnie przyjmowany łagodzi objawy kataru siennego, astmy oskrzelowej oraz schorzeń skórnych np. egzemy. Może wspomóc nas również w walce z anemią, gdyż wyniki pokazują, że poziom hemoglobiny i erytrocytów się poprawiają.

Dzięki zawartości tymochinonu, olej ma działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne. Pomaga zwalczać pasożyty w naszym organizmie, można nim w naturalny sposób wypędzić tasiemca, owsiki czy nawet włośnia krętego. Jeśli właśnie przechodzimy kurację antynowotworową i jesteśmy naświetlani, warto sięgnąć po ten olej. Zapobiega on uszkodzeniom wywołanym przez promieniowanie. Ma również właściwości cytotoksyczne, które hamują rozwój komórek nowotworowych, czasem prowadząc nawet do ich śmierci (apoptozy). Badania przeprowadzono nad różnymi rodzajami nowotworów, m. in: płuc, prostaty, piersi, białaczki i także jak na razie nieuleczalnego – trzustki. Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się w przypadku oparzeń słonecznych oraz innych dolegliwości skórnych.

Kosmetyki z olejem z czarnuszki – Ranking TOP 10

Najlepsze naturalne kosmetyki z olejem z czarnuszki takie jak szampony czy olejki do włosów:

Chętnie jest wykorzystywany w walce z trądzikiem, egzemą oraz przy łuszczycy. Pomaga na różnego rodzaju wysypki, pokrzywki oraz grzybice. Reguluje również poziom cukru we krwi, chroniąc przy tym produkującą insulinę trzustkę. Chroni także naszą wątrobę i nerki przed uszkodzeniem i poprawia ich funkcjonowanie. Przynosi ulgę w przypadku objawów refluksu i pomaga zmniejszyć ilość bakterii Helicobacter pylori (poczytaj też o miodzie manuka), które są m. in odpowiedzialne za powstanie wrzodów żołądka. Wspomaga walkę z osteoporozą, a zażywany tuż przed snem wykazuje właściwości wyciszające i kojące. Olej z czarnuszki przyda się także w przypadku chorób autoimmunologicznych oraz kiedy zbyt często wypadają nam włosy. Wsmarowywany w skórę głowy hamuje ich wypadanie oraz pobudza cebulki włosów do wzrostu. Wpływa również na regulację miesiączki, a u mężczyzn podnosi poziom testosteronu.

Przeciwwskazania

Na olej z czarnuszki powinny uważać osoby z niedociśnieniem, bo może on dodatkowo je obniżyć. Kobiety w ciąży i matki karmiące muszą się skonsultować z lekarzem. Małym dzieciom w ogóle nie podajemy takich produktów.

Dary Natury Olej z nasion czarnuszki 100ml
Dary Natury Olej z nasion czarnuszki 100ml

Spożywczy olej z czarnuszki

Porównaj aktualne ceny

Jak używać oleju z czarnuszki? Czyli dawkowanie

Można go przyjmować doustnie lub zewnętrznie, wsmarowując w problematyczną partię ciała. W kuchni dodajemy go do sosów sałatkowych, past i surówek. Trzeba to jednak robić z umiarem, gdyż olej ten ma bardzo wyrazisty i nieco pikantny smak. Musi być przechowywany w ciemnej butelce, a po otwarciu w lodówce. Nie można na nim smażyć, bo podgrzewany traci swoje cenne właściwości.

Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Pomaga na wypryski trądzikowe i atopowe zapalenie skóry. Można nim wspomóc walkę z grzybicą oraz z różnymi alergiami skórnymi. Olej nadaje się do olejowania włosów oraz w przypadku łupieżu do wcierania w skórę głowy. Za jego pomocą można robić aromaterapię, która pomaga na kaszel i katar.

Cena oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki kupimy już za około 20 złotych za 100 ml. Olej z czarnuszki egipskiej to wydatek 40 zł – 60 zł.

Olej z czarnuszki NACOMI
Olej z czarnuszki NACOMI

Kosmetyki z olejem z czarnuszki

Porównaj aktualne ceny

Tak szukaliście zdrowej żywności:

  • olej z czarnuszki cena
  • sok z czarnuszki
  • ceny oleju z czarnuszki
  • olej z czarnuszki ceny i gdzie mozna kupic
  • olej z czarnuszki wlasciwosci
  • olej z czarnuszki ranking
  • olej z czarnuszki egipskiej cena
  • olej z czarnuszki ceny
  • czy sok z brzozy a olej z czarnuszki jednoczesnie
  • ceny oleju czarnuszni

1 Comment

  1. Ciekawi mnie, jak olej z czarnuszki działa na cerę trądzikową, bo to jednak tłusta skóra, a tu jeszcze ten tłuszcz… Ktoś ma może jakieś doświadczenia?

Dodaj komentarz

Navigate