Olej z awokado

Olej z awocado pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców smaczliwki (awokado). Wiecznie zielone drzewo z którego biorą się owoce, pochodzi z Meksyku. Obecnie jednak uprawiane jest w całej strefie zwrotnikowej. Olej z awocado ma ciemnozieloną barwę, w której czasem można zauważyć drobinki miąższu. Tłuszcz ten tężeje w niższej temperaturze, a jego zapach jest dosyć tępy i podobny do dojrzałego owocu avocado. Ma w sobie naturalne filtry przeciwsłoneczne, odpowiadające faktorowi o numerze 3 – 4. Powinien być przechowywany w miejscu nienasłonecznionym i nie nadmiernie nagrzanym (np. z dala od kaloryferów). Jest wykorzystywany głównie w przemyśle kosmetycznym, a ze względu na jego bogaty skład i orzechowy posmak, jest również stałym składnikiem w wielu kuchniach.

Olej z awocado w kuchni

W Polsce nie jest popularny, jeśli chodzi o kulinarne wykorzystanie tego oleju. Trzeba jednak pamiętać, że tłoczony na zimno i nierafinowany, zawiera oprócz kompletu witamin i przeciwutleniaczy, również kwasy omega – 9, których jest więcej niż np. w oliwie z oliwek. To właśnie ten składnik redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Zawarta w oleju lecytyna i inne dobroczynne składniki, pomagają uregulować gospodarkę tłuszczową w organizmie oraz wspomagają pracę wątroby, serca i mózgu. Olej z avocado możemy dodawać do sałatkowych sosów, marynat oraz do różnego rodzaju past, czy po prostu okraszać nim ugotowane warzywa. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia można również na nim gotować i smażyć. Jego delikatny, orzechowy smak z pewnością wzbogaci nie jedno danie.

Olej z avocado – Ranking TOP 5

Najpopularniejsze produkty ze spożywczym olejem a avocado:

Właściwości i zastosowanie

Olejek z awocado jest bardzo odżywczy i regenerujący. Może być stosowany bezpośrednio na skórę, bądź wykorzystywany jako półprodukt w kosmetykach. Łatwo wchłania się w głębsze warstwy naskórka, odżywiając i nawilżając go. Polecany jest szczególnie do skóry suchej, szorstkiej i zniszczonej. Dzięki kwasom tłuszczowym w nim zawartym, nawet dojrzała cera może być bardziej zregenerowana, ukojona i odżywiona. Kwasy te są rodzajem bariery ochronnej, dzięki czemu skóra nie traci wilgoci. Olej ten może być stosowany pod oczy, nawet przez osoby z wrażliwą cerą. Nie jest komedogenny, nie zapycha porów oraz raczej nie wywołuje alergii. Zawartość chlorofilu pomaga walczyć z wolnymi rodnikami i oznakami pierwszych zmarszczek.

Olejek awocado działa gojąco i przeciwzapalnie. Jest dobrym środkiem poślizgowym do masażu całego ciała, jeśli wymieszamy go z innymi olejami (np. migdałowym). Można go wykorzystać do pielęgnacji szorstkich i zniszczonych dłoni i stóp lub jako odżywkę na porost włosów. Olej wzmacnia cebulki włosów oraz może być stosowany do olejowania włosów ich na całej długości. Jest pomocny przy schorzeniach skóry typu egzema i łuszczyca oraz jako środek regeneracyjny po kąpielach słonecznych. Olej można dodawać do balsamów, kremów do twarzy, maseczek i odżywek do włosów. Często stosowany jest na przesuszone miejsca na ciele – łokcie i kolana oraz na skórki wokół paznokci. Jest on również wykorzystywany do produkcji mydeł oraz w innych kosmetykach pielęgnacyjnych.

Kosmetyki z olejem a awokado – Ranking TOP 5

Najpopularniejsze kosmetyki z olejem z awokado zebrane w jeden ranking:

Skład oleju z awocado

W jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy i linolenowy. Olej z avocado zawiera także komplet 7 witamin : A, B (wszystkie), D, E, H, K i PP. Można w nim znaleźć wiele minerałów, takich jak: żelazo, fosfor, mangan, magnez, potas, cynk i sód. Dodatkowo w jego skład wchodzą także fitosterole, lecytyna, skwalen oraz spore ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza swoją zielonkawą barwę.

Cena

Olej z awocado kupimy w cenie już za około 30 złotych (250 ml).

Olej z awokado
Olej z awokado

Olej z awokado

Porównaj aktualne ceny

Tak szukaliście zdrowej żywności:

  • olej z awokado
  • olej z awokado właściwości
  • olej z avocado
  • olej z awokado do picia
  • olej z avokado
  • olej z awokado wlasciwosci
  • Olej z awokado zastosowanie
  • olej z awokado spożywczy
  • olejek z awokado
  • olej z awokado cena

1 Comment

  1. Smak oleju z awokado jakoś mi nie podchodzi, ale jest super na włosy. Mam suche po farbowaniu, a po tym oleju są nie do poznania:) Tylko szukam, gdzie można by go taniej dostać, bo w sumie to dosyć spory wydatek.

Dodaj komentarz

Navigate