Olej kokosowy

Olej kokosowy jest otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Najczęściej spotykany jest w postaci rafinowanej, odkwaszonej i wybielonej. W temperaturze powyżej 25 stopni przybiera formę płynną o żółtawym zabarwieniu. Poniżej tej temperatury zmienia swój stan skupienia w ścięty, biały tłuszcz przypominający masło.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy to źródło wielu składników, cennych zarówno dla naszego zdrowia, jak i urody. Jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, do których należą: kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy i linolowy. W jego składzie znajdziemy również witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Bogactwo składników odżywczych zawartych w oleju kokosowym sprawia, że jego właściwości wykorzystuje się na wielu polach, zarówno w leczeniu chorób, profilaktyce, jak i pielęgnacji ciała np. do olejowania włosów czy pielęgnacji twarzy.

Olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany pozyskuje się dzięki procesom mechanicznym, bez użycia wysokiej temperatury (stąd inna nazwa „tłoczony na zimno„). Procesy te są mało wydajne (niewykorzystane zostają pestki, nasiona i część owoców), a przez to droższe. Dzięki nim jednak uzyskuje się naturalny tłuszcz kokosowy z pełną zawartością witamin i innych składników odżywczych. Dodatkowo, olej taki ma piękny kokosowy zapach. Można go stosować zarówno w kuchni do smażenia czy do przyrządzania potraw, jak i środek pielęgnacyjny do całego ciała (w tym włosów i twarzy). Jeśli chcemy wykorzystać całe dobrodziejstwo oleju kokosowego, najlepszy będzie dla nas olej nierafinowany.

Olej kokosowy nierafinowany – Ranking TOP 10

Olej kokosowy rafinowany

Olej kokosowy rafinowany to produkt uzyskany w wyniku skomplikowanych procesów przebiegających z użyciem wysokiej temperatury i środków chemicznych. Podczas rafinacji (oczyszczania) usuwane są takie cenne dla naszego zdrowia substancje jak tokoferole, związki polifenolowe i sterole. Rafinowany olej kokosowy ma gorszą jakość od oleju nierafinowanego, ale można go przechowywać bez obaw przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej. Jest bardziej uniwersalny – ze względu na brak zapachu można go używać do wszelkich potraw, zarówno przyrządzanych na zimno (nawet do smarowania pieczywa!), jak i ciepło. Doskonale sprawdza się w kosmetyce, choć istnieją opinie, że pozbawiony wielu cennych składników nie ma tak silnego działania jak jego nierafinowany odpowiednik. Jest również znacznie tańszy.

Olej kokosowy rafinowany – Ranking TOP 10

Działanie oleju kokosowego

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
Tłuszcz kokosowy posiada trzy główne zalety: jest w 100% naturalny, podczas jego stosowania nie występują żadne skutki uboczne i jest zupełnie nietoksyczny dla ludzi i zwierząt. Jego zastosowań i dobroczynnych właściwości jest wiele. Udowodniono jego wpływ na spalanie tłuszczu: spożywanie dwóch łyżek tego oleju dziennie przez 3 miesiące pomaga pozbyć się dodatkowych kilogramów z okolic brzucha. Poprawia funkcjonowanie mózgu, przyspiesza gojenie się ran i oparzeń. Można zastosować połączenie tłuszczu kokosowego z olejkiem anyżowym do usuwania wszy z włosów na głowie. Potwierdzono jego właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Olej kokosowy wykazuje działanie przeciwwrzodowe i przeciwgrzybiczne, poprawia profil lipidowy krwi oraz wchłanialność substancji odżywczych z pokarmów. Ogranicza rozrost prostaty i podnosi poziom testosteronu. Korzystnie wpływa na kości u chorych ze stwierdzoną osteoporozą. Udowodniono, że olej kokosowy blokuje promienie UV w 30% i wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, na przykład do demakijażu, jako krem przeciwzmarszczkowy, do olejowania włosów czy nawet do pielęgnacji skóry z nowo nabytym tatuażem. Możemy używać oleju kokosowego do całego ciała: jako balsamu nawilżającego, do suchych dłoni i stóp,a nawet przygotować na jego bazie maseczkę do twarzy. Niektórzy używają tego tłuszczu do płukania jamy ustnej, do tak zwanego ssania oleju, zgodnie z medycyną ajurwedyjską. Olej kokosowy wykorzystywany jest jako półprodukt do produkcji mydeł, past do zębów i kuli do kąpieli. Łyżka tłuszczu kokosowego zastąpi olejek do masażu, sprawdzi się jako krem do golenia, pasta do zębów czy dezodorant. Pomoże usunąć wosk po depilacji, pozbyć się wyprysków i odżywi skórki wokół paznokci. Na jego bazie produkowane są szampony i żele pod prysznic.

Olej kokosowy na włosy – Ranking TOP 10

Olej kokosowy do ciała – Ranking TOP 10

Olej kokosowy na miejsca intymne

Oleju kokosowego można używać jako naturalnego lubrykantu. Stosowany przed porodem uelastycznia i ujędrnia okolice krocza. Idealnie sprawdza się na podrażnione brodawki mam karmiących i jest nieszkodliwy dla dziecka. Pomaga na swędzące dziąsła u niemowlaków. W okresie menopauzy likwiduje uczucie suchości i dyskomfortu okolic intymnych.

Oto porównanie cen kosmetyków na bazie oleju kokosowego:

Kosmetyki z olejem kokosowym
Kosmetyki z olejem kokosowym

Kosmetyki z olejem z kokosa

Porównaj aktualne ceny

Zobacz 10 ciekawych zastosowań oleju kokosowego w kosmetyce:

Olej kokosowy w pielęgnacji zwierząt domowych

Tłuszcz kokosowy jako produkt w 100% naturalny można także stosować w pielęgnacji zwierząt domowych. Poprawi psi oddech i odstraszy pchły, a regularnie dodawany do jedzenia wpłynie korzystnie na funkcje trawienne naszych pupili. Pomoże też na schorzenia skórne, rany, łupież i ślady po ukąszeniach owadów.

Olej kokosowy w gospodarstwie domowym

Oleju kokosowego możemy używać w naszym gospodarstwie domowym. Pomoże zadbać o drewniane deski, sztućce i meble, kiedy użyjemy go na zasadzie impregnatu. Oczyści pędzle z farb olejnych, natłuści niewyrobiony zamek błyskawiczny, naprawi skrzypiące drzwi. Nabłyszczy i odświeży kolor licowanych skór, natłuści łopatę do odśnieżania i będzie środkiem pielęgnacyjnym do czyszczenia wnętrza samochodu. Z oleju kokosowego przygotujemy świece i wypełnimy nim lampy naftowe.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Olej kokosowy możemy stosować w naszej kuchni jako zamiennik masła, do przygotowania wegańskiego smalcu, majonezu, ciast i słodyczy. Jest na tyle neutralny w smaku, że nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania, nawet w przypadku tradycyjnych potraw. Można go dodać do kawy, herbaty i różnego rodzaju szejków, aby wzbogacić ich smak.

CocoFarm Olej kokosowy 240g
CocoFarm Olej kokosowy 240g do smażenia

Spożywczy olej kokosowy do smażenia

Porównaj aktualne ceny

Producenci i ceny oleju kokosowego

Na polskim rynku istnieje wiele producentów oleju kokosowego; między innymi są to Rapunzel, KTC, Vivio, ACS czy Biotanic. Cena oleju kokosowego zależy zarówno od jego rodzaju, jak i producenta. Warto zwrócić uwagę, że producenci będący w posiadaniu dodatkowych certyfikatów potwierdzających jakość oleju, mają wyższe ceny, gdyż oznacza to, że ich produkty muszą spełniać restrykcyjne (a co za tym idzie, kosztowne) normy. Rafinowany olej kokosowy jest stosunkowo tani – za 250 ml zapłacimy około 10 złotych. Dobry, nierafinowany olej kokosowy można kupić już za 20 złotych za tę samą pojemność, ale zdarzają się i produkty, których ceny sięgają 70 złotych za 250 ml.

PUKKA Olej kokosowy
PUKKA Olej kokosowy

Produkty z olejem kokosowym

Porównaj aktualne ceny

3 komentarze

  1. Właściwości oleju kokosowego są niesamowite. Ja sam codziennie rano opłukuję usta nim, aby pozbyć się wszystkich pozostałości po nocnym wypoczynku. Metodę tą polecam każdemu, już po tygodniu można odczuć dużą poprawę i wybielenie ząbków gratis .

  2. wiem, że ten olej jest dobry do ssania. Napisałeś, że opłukujesz a co z ssaniem? Oprócz kokosowego czytałam, że dobre efekty daje ssanie oleju lnianego i słonecznikowego. Ciekawe… napiszcie coś więcej o tym czy naprawdę działa?

  3. Olej kokosowy działa cuda zarówno jeśli chodzi o skórę jak i włosy. Polecam szczególnie do olejowania włosów ;)

Dodaj komentarz

Navigate