Nalewka z aronii

Aronia to roślina o niezwykle wartościowych owocach, które są doskonałym surowcem na wszelkiego rodzaju domowe zaprawy. Z aronii możemy zrobić sok, konfitury, wino i nalewkę. Ze wszystkich aroniowych przetworów nalewka jest najbardziej znana i ceniona. Ma ona specyficzny smak i właściwości prozdrowotne. Spożywana z umiarem wykazuje działanie wzmacniające na serce, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

Owoce aronii bogate są w witaminę C, pektyny, antocyjany, garbniki i sole mineralne. Dzięki czemu wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed ryzykiem zawałów, wspomagają leczenie nadciśnienia tętniczego oraz schorzeń żołądkowych. Dojrzałe owoce są czarne, okrągłe i lekko błyszczące. Smak ich jest cierpki i gorzki, ale świetnie nadają się na wszelkie przetwory m. in na aroniówkę. Aronię którą wykorzystamy do zrobienia nalewki, najlepiej zbierać na przełomie sierpnia i września. Należy ją dokładnie umyć i oczyścić ze szypułek oraz ogonków liściowych, a następnie osuszyć. Owoce przełożyć do słoja i zalać litrem wódki i spirytusu. Zamkniętą miksturę trzeba odstawić w ciepłe miejsce na około miesiąc. Następnie należy zlać alkohol, a aronię zasypać cukrem (około pół kilograma) i odstawić na kolejne 2 tygodnie aby uzyskać słodki syrop. Od czasu do czasu można owoce zamieszać, aby cukier się lepiej rozpuścił. Po tym czasie łączymy syrop z alkoholem, przefiltrowujemy i przelewamy nalewkę z aronii do butelek. Aby aroniówka była trochę mocniejsza można dodać do niej spirytus.
Istnieje wiele różnych przepisów na domowy wyrób z owoców aronii:

Sok z aronii – Ranking TOP 10

Przepisy na dobrą nalewkę z aronii

Nalewkę z dodatkiem miodu przygotujemy z 1 kilograma owoców, 1, 5 litra wody, połówki cytryny, pół kilograma cukru, 2 łyżek miodu i 1 litra spirytusu. Musimy ugotować owoce w wodzie, ostudzić i przetrzeć je przez sito. Kolejno dodać cukier, sok z cytryny, miód i wszystko dobrze wymieszać. Na końcu dolać spirytus i przelać do butelek, pozostawić na 4 miesiące w chłodnym miejscu.

Nalewkę z ciekawym posmakiem wykonamy z dodatkiem wiśniowych liści, które niwelują goryczkę owoców aronii. Aby ją przygotować należy wziąć na kilogram aronii około 200 liści wiśni, kilogram cukru, 1,5 litra wody, sok z cytryny i pół litra spirytusu. Wodę, owoce, cukier i liście trzeba ugotować przez pół godziny pod przykryciem. Na drugi dzień przecedzić aronię, dodać sok z cytryny i spirytus i przelać do butelek. Dobrze aby ta nalewka poleżakowała kilka miesięcy.

Nalewkę przygotowaną na owocach i liściach aronii wykonamy, gotując kilogram owoców z 200 gramami liści i skórką z cytryny w 1, 5 litra wody przez jedną godzinę. Następnego dnia przecedzamy aronię i ponownie zagotowujemy. Kolejno dosypujemy kilogram cukru, sok z cytryny, pół litra spirytusu i pół litra wódki. Po ostudzeniu rozlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku w chłodne miejsce.

Bardzo aromatyczną odmianą nalewki jest ta wykonana z dodatkiem wanilii i cynamonu. Aby ją zrobić trzeba wziąć kilogram dojrzałych owoców i lekko je ugnieść w naczyniu. Laskę wanilii i cynamonu, 5 goździków oraz skórkę z cytryny i pomarańczy wymieszać z aronią. Pół litra spirytusu i pół litra wódki dolać do owoców i odstawić wszystko w ciepłe miejsce na miesiąc. Po tym czasie alkohol odlać, aronię zasypać pół kilogramem cukru i ponownie odstawić do wytworzenia syropu. Owoce przecedzić przez sito i wymieszać z alkoholem. Rozlaną nalewkę pozostawić w butelkach najlepiej na kilka miesięcy w ciemnym miejscu.

Sok z aronii
Sok z aronii

Sok z aronii

Porównaj aktualne ceny

Tak szukaliście zdrowej żywności:

  • nalewka z aronii
  • nalewka z aronii z miodem
  • nalewka z aroni
  • nalewka z aronii i kawy
  • nalewka aroniowa z kawą
  • nalewka z aronii przepis
  • wyroby z aronii
  • wyrub soku z aroni
  • właściwości nalewki z aronii
  • nalewka z aaroni

3 komentarze

  1. Najlepszą nalewkę z aronii w życiu, piłam u mojej babci. Niebo w gębie. Może wypróbuję Wasz przepis.

  2. Też chyba muszę to zrobić! U mnie z kolei nalewki robił dziadek.

  3. Ja zrobiłam nalewkę z Waszego przepisu i jestem pod wrażeniem. Niebo w gębie.

Dodaj komentarz

Navigate