Mleko migdałowe

Jednym z zamienników mleka krowiego jest roślinne mleko migdałowe. Co ciekawe nie jest to produkt wymyślony na potrzebę naszych czasów, było ono bowiem znane już od średniowiecza. Mleko migdałowe było stosowane w wielu przepisach kuchni europejskiej, jak i azjatyckiej. Był to produkt znany zarówno wyznawcom islamu, jak i chrześcijanom.

Dla kogo jest mleko migdałowe?

Mleko migdałowe powstaje z pasty migdałowej (mielone orzechy) oraz wody. Nie zawiera laktozy oraz cholesterolu, przez co chętnie jest wykorzystywane przez osoby z nietolerancją pokarmową na mleko krowie oraz uczulonych na soję. Można je stosować w diecie bezglutenowej oraz jako mniej kaloryczny i bardziej lekkostrawny zamiennik mleka krowiego, kiedy chcemy zgubić zbędne kilogramy. Bywa też podstawą dla wielu wegetarian i wegan, w ich codziennym żywieniu.

Wartość odżywcza mleka migdałowego

Migdały są znane ze swoich cennych właściwości odżywczych. W mleku migdałowym znajdziemy sporą zawartość witaminy E, która pomaga zachować nam młodość, chroniąc nas przed wolnymi rodnikami. Mleko jest bogate w białko oraz zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3, które pomagają regulować poziom cholesterolu. Zawiera ono także witaminy: A, B2, D oraz składniki mineralne: żelazo, magnez, mangan, fosfor, selen, cynk, wapń i potas. Mleko migdałowe to także spora dawka antyoksydantów i flawonoidów oraz porcja zdrowego błonnika.

Mleko migdałowe – Ranking TOP 3

Ranking najpopularniejszych produktów z mlekiem migdałowym:

Właściwości mleka migdałowego

Mleko migdałowe w porównaniu do innych odpowiedników roślinnych (sojowych, ryżowych) zawiera więcej składników odżywczych. Jego picie pomoże opóźnić procesy starzenia oraz zadbać o naszą skórę. Mleko posiada niski indeks glikemiczny i mniej cukru, przez co jest idealne dla osób odchudzających się oraz chorych na cukrzycę. Brak laktozy i kazeiny sprawia, że jest ono lekkostrawne. Alkalizujące właściwości migdałów pozwalają na stosowanie go w chorobach układu pokarmowego, szczególnie przy wrzodach, nadkwasocie oraz refluksie żołądkowo – przełykowym. Zawartość wapnia i witaminy D pomaga walczyć z osteoporozą. Natomiast antyoksydanty i flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco na nasz organizm. Uzupełnienie diety w mleko migdałowo pomoże także ustrzec się przed nadmiernym wypadaniem włosów, kruchością paznokci oraz zbyt wysokim cholesterolem. Migdały natomiast dobrze wpływają na naszą kondycję umysłową, a wysoka zawartość wapnia i potasu (niska sodu) pomoże wyregulować nasze ciśnienie. Mleko migdałowe nie jest polecane dla osób, które mają alergię na orzechy.

Kosmetyki z mlekiem migdałowym – Ranking TOP 10

Zobacz najpopularniejsze kosmetyki z mlekiem migdałowym:

Zastosowanie mleka migdałowego

Mleko migdałowe jest delikatne i ma lekko orzechowy smak i aromat. Możemy je wykorzystywać do przyrządzania wszelkich deserów mlecznych, jako poranny dodatek do płatków, koktajli i kaszek. Dodajemy je do kawy, herbaty, ale także do zup i sosów. Niektóre osoby wykorzystują także mleko migdałowe do ciasta naleśnikowego. W sklepach kupimy wersję mleka niesłodzonego i z dodatkiem substancji słodzących. Możemy wybierać również pomiędzy smakiem waniliowym i czekoladowym.

Gdzie kupić i jaka jest cena mleka migdałowego?

Ceny rozpoczynają się od około 12 złotych za litr. Mleko migdałowe kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach i wybranych marketach lub za pośrednictwem internetu.

Ecomil Mleko migdałowe BIO 1l
Ecomil Mleko migdałowe BIO 1l

Mleko migdałowe

Porównaj aktualne ceny

Tak szukaliście zdrowej żywności:

  • mleko migdałowe cena
  • mleko migdałowe gdzie kupić
  • mleko migdalowe cena
  • mleko migdałowe
  • ile kosztuje mleko migdałowe
  • mleczko migdałowe cena
  • mleko migdalowe ceneo
  • mleko migdalowe gdzie kupic
  • mleko migdalowe ceny
  • gdzie kupić mleko migdałowe

7 komentarzy

  1. ja nie toleruję laktozy i zastąpiłam krowie -migdałowym i przynajmniej nie mam wzdęć!

  2. PetuniaB.

    Dziewczyny a gdzie kupujecie to mleko migdałowe?? U mnie na wsi to można zapomnieć, a w mieście to w Piotrze i Pawle widziałam…Cena też mnie lekko zszokowała

  3. Quesadilla

    Kiedyś próbowałam sama zrobić mleko migdałowe, jednak etap przeciskania go przez sito jakoś marnie mi szedł, więc zrezygnowałam. Teraz cena mleka migdałowego spadła trochę, a przynajmniej nie latają w nim żadne farflocle…

  4. Ja mleko robię sama w domu i nie mam z tym żadnego problemu, chociaż przyznam się, że czasami skuszę się na to sklepowe mleko.

  5. MarlenaC.

    Jak się ma czas to można robić. Ja jestem tak zapracowana, że chyba w nocy musiałabym otworzyć w kuchni mleczarnię. Nie piję mleka migdałowego litrami, więc od czasu do czasu kupuję w markecie karton lub dwa. Najlepsze jakie dotychczas piłam, to firmy z Alpro.

  6. Mleko migdałowe jest o wiele lepsze w smaku niż krowie… przepraszam, chciałam napisać „takie z kartonika” (bo niestety w smaku odbiega ono znacznie od prawdziwego;). W dodatku ma mniej kalorii, no i jest o wiele zdrowsze!

  7. Kurczę, bo aż mi ślinka leci na samą myśl. Wypróbowałam serek migdałowy (który w sumie sam się robi jako produkt uboczny) i stwierdzam, że mogłabym się tylko tym żywić. Na słono i na słodko!

Dodaj komentarz

Navigate