Miód

Miód jest produktem znanym od wieków. Starożytni Egipcjanie wraz ze zmarłymi wkładali miód do grobowców. Odnaleziony w dzisiejszych czasach produkt, podobno nadal nadawał się do jedzenia. Od lat był używany przez nasze babcie w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Dziś używamy miodu w zależności od jego zdrowotnych właściwości. Dostępne są różne jego rodzaje: miód wrzosowy, miód wielokwiatowy, miód lipowy, miód akacjowy, miód rzepakowy, miód gryczany, miód spadziowy, miód nawłociowy, mniszkowy, faceliowy, malinowy i leśny. Warto też prześledzić informacje o pyłku pszczelim i miodzie manuka oraz miodzie pitnym.

Pszczoła w ciągu całego swojego życia jest w stanie wyprodukować jedną łyżeczkę miodu, więc aby powstał 1 kilogram słodkiego nektaru pszczoły muszą zebrać pyłek z 4 milionów kwiatów. W zależności od zebranego surowca wyróżnia się miody: nektarowe, spadziowe i mieszane. Różnią się one między sobą także zabarwieniem (od białej po prawie brązową) oraz konsystencją (płynną – patoka lub stałą – krupiec).

Miód – Ranking TOP 10

Właściwości miodu

Miód składa się z wody, cukrów, kwasów, białka, popiołu, barwników, substancji zapachowych, enzymów, hormonów, witamin i inhibiny. Jest produktem wolnym od chemicznych zanieczyszczeń, gdyż pszczoły są wyjątkowo uwrażliwione na toksyny i nie zbierają zatrutego nektaru.
Płynna słodycz jest kaloryczna, w 100 gramach produktu jest ponad 300 kalorii. Jest ona polecana dla ludzi wyczerpanych, ponieważ zawartość cukrów prostych sprawia, że są one zamieniane w energię przez układ pokarmowy. Spożywają go sportowcy, alpiniści i nurkowie. Monosacharydy również biorą udział w detoksykacji i wykazują działanie ochronne przed używkami i zanieczyszczeniem środowiska. Dzięki zawartej w miodzie acetylocholinie, jest regulowane ciśnienie krwi. Wykazuje także działanie antybakteryjne oraz pobudza produkcję erytrocytów. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, zwiększającymi odporność i oczyszczającymi. Można go podawać dzieciom już powyżej 1 roku życia, do 4 roku po 1 łyżeczce, potem około 15 do 40 gram produktu.

Kwasy organiczne i olejki eteryczne zawarte w miodzie wpływają na jego smak. Kolor uzależniony jest od barwników w nim zawartych ( beta – karoten i ksantofil). Płynna słodycz posiada także pierwiastki śladowe: chlor, fosfor, potas, magnez, wapń, mangan, kobalt i żelazo oraz nieco witamin z grupy B, A, C, kwas foliowy i pantotenowy oraz biotynę. Dzięki ziarenkom pyłku zawartym w miodzie, można go odróżnić od sztucznej podróbki. Naturalny produkt ulega krystalizacji, która nie wpływa na jego dobroczynne właściwości. Można spotkać także rodzaj miodu, który idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Wytworzenie jego polega na okresowym, intensywnym mieszaniu, kilka razy w ciągu doby. Proces ten nazywany jest kremowaniem i nie wpływa na właściwości odżywcze produktu.

Nazwa miód może być używana przez producentów tylko dla produktów naturalnie wytworzonych przez pszczoły. Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Ważne aby produkt pochodził z państw członkowskich Unii Europejskiej, gdyż inny zapis może oznaczać dodatek taniego chińskiego miodu.

Złoty nektar jest wykorzystywany także w kosmetyce. Ze względu na swoje odżywcze właściwości dodawany jest do wszelkiego rodzaju kremów, balsamów, toników i mleczek. Kąpiel z jego dodatkiem pozwala rozluźnić się i uelastycznić skórę. Wymieszany z żółtkiem i odrobiną mąki ziemniaczanej, nałożony na twarz staje się nawilżającą maseczką.

Miody Drahimskie miód rzepakowy
Miody Drahimskie miód rzepakowy

Miód w sklepach EKO

Porównaj aktualne ceny… ->

3 komentarze

  1. Pękaty

    Ja uważam,że nasz polski miód jest tak samo dobry, jak ten reklamowany manuka z Nowej Zelandii. A cena jednak inna…

  2. Danutka

    Uwielbiam miód!!! Smakuje mi dużo bardziej niż cukier ;)

Dodaj komentarz

Navigate