Miód spadziowy

Miód spadziowy jest nektarem jednym z droższych dostępnych w Polsce, ponieważ spadź nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski pojawia się tylko raz na kilka lat. Na rynku dostępne są dwa gatunki miodów spadziowych wytworzonych: ze spadzi liściastej (głównie lipy) oraz ze spadzi iglastej (jodły, świerku, sosny i modrzewiu). Smak obu jest wyrazisty i nie nadaje się dla wszystkich. Miód spadziowy z drzew liściastych jest ostry i niezbyt przyjemny w smaku, iglasty jest łagodniejszy, mało słodki i ma posmak lekko żywiczny. Różnią się między sobą także barwą, ten ze spadzi liściastej ma kolor ciemno żółty, natomiast ze spadzi iglastej jest bardziej zielony lub szary. Świeży nektar ma jasny odcień, który z upływem czasu ciemnieje. W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Zebrane wiosną są jaśniejsze od tych z miesiąców letnich. Kiedy ulegną procesowi krystalizacji, robią się ciemnobrązowe wpadające w szarość lub zieleń. Miód spadziowy powstaje ze spadzi zbieranej bezpośrednio z roślin lub z mszyc. Owady wgryzając się w rośliny piją duże ilości soków, by potem wydalić spadź.

Miód spadziowy – Ranking TOP 10

Miody spadziowe są cięższe niż nektarowe. Trudno się krystalizują, a te o ciemnym zabarwieniu ulegają dodatkowo rozwarstwieniu na część stałą i płynną. Wpływ na to ma zawartość cukru spadziowego czyli melecytozy, która może ulec krystalizacji już w pasiekowych plastrach. Wówczas pszczelarze nazywają go miodem kamiennym lub cementowym.
Odmiana spadziowa zazwyczaj ma więcej związków azotowych, mineralnych i antybiotycznych niż miód nektarowy. W 60% składa się z cukrów prostych, jednak nie wszystkie węglowodany wchodzące w jego skład są korzystne dla pszczół. Dlatego miód spadziowy nie jest dla nich najlepszym pokarmem.

Miód spadziowy Polska pasieka
Miód spadziowy Polska pasieka

Miód spadziowy

Porównaj aktualne ceny

Właściwości miodu spadziowego

Miody spadziowe cechują się wysoką aktywnością antybiotyczną i wysoką zawartością biopierwiastków, więc polecane są dla osób w czasie rekonwalescencji i z hiperwitaminozą. Działają przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Pomocne są w stanach zapalnych dróg oddechowych, chorobach przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego. Stosowane są przy obniżonej odporności organizmu, w niewydolnej przemianie materii, chorobach układu krwionośnego i schorzeniach nerek. Przeciwdziałają promieniowaniu jonizującemu. Polecane są dla dzieci, w schorzeniach skórnych i chorobach reumatycznych.

Cena miodu spadziowego

Litr miodu spadziowego kosztuje około 40-50 złotych.

1 Comment

  1. Experience

    Uh ten fragment o wydzielenie z owadów, jest nieco odpychający…co nie zmienia faktu, ze jak o tym nie myślę to miód spadziowy jest bardzo smaczny ;)

Dodaj komentarz

Navigate