Miód rzepakowy

Miód rzepakowy to w wielu pasiekach pierwszy wiosenny zbiór. Jest to odmiana bardzo popularna w naszym kraju ze względu na masową uprawę rzepaku. Roślina ta kwitnie na przełomie kwietnia i maja.

Płynna postać nektaru ma kolor lekko słomkowy lub jasno żółty. Ze względu na dużą zawartość glukozy i niską wilgotność, bardzo szybko ulega procesowi krystalizacji. Przyjmuje wówczas tłustą, smalcowatą konsystencję o biało – kremowym kolorze. Miód rzepakowy już w kilka dni po zbiorze może przybrać postać krupca, a niekiedy proces krystalizacji zaczyna się już w plastrach. Jego zapach jest nieco duszący, ponieważ posiada woń rzepakowych kwiatów. Cieplna obróbka trochę niweluje ten zapach, jednak np. w miodach pitnych można go wyczuć nawet po wielu latach. Smak miodu jest łagodny, mdły z wyczuwalną nutką goryczki.

Miód rzepakowy – Ranking TOP 10

Właściwości miodu rzepakowego

W jego skład wchodzą olejki eteryczne, garbniki, zawiązki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina, kumaryna, saponiny oraz witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy. Miód rzepakowy jest bogaty w bor, który potrzebny jest do budowy tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Charakteryzuje się niską zawartością związków mineralnych, które są szybko przyswajane przez organizm. Miód rzepakowy składa się z glukozy ( 51%), fruktozy (47%) oraz innych cukrów. Cechuje się niską aktywnością antybiotyczną i składnikami lotnymi, które nadają mu unikatowy zapach.

Zastosowanie miodu rzepakowego

Miód rzepakowy ma szerokie zastosowanie w żywieniu i lecznictwie. Ma działanie regeneracyjne w stanach wyczerpania organizmu, przez dużą zawartość glukozy. Polecany jest osobom starszym, w schorzeniach układu krążenia, zawłaszcza serca i naczyń wieńcowych. Glukoza po wchłonięciu do krwiobiegu wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego, a także rozszerza naczynia wieńcowe, które zapatrują serce w tlen i składniki odżywcze. Zmniejsza obrzęki i w szybkim czasie dostarcza energii do pracy dla mięśnia sercowego. Zawarte w miodzie składniki stabilizują ciśnienie krwi i mogą przyczynić się do zahamowania procesu miażdżycowego. Przeprowadzone badania potwierdziły korzystny wpływ na osoby chorujące na dusznicę bolesną.

Cukry proste są łatwo przyswajalne przez wątrobę i zwiększają jej zdolność do regeneracji. Miód rzepakowy polecany jest w schorzeniach dróg żółciowych, wpływa on korzystnie na metabolizm tłuszczowy i funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.
Ceniony jest ze względu na właściwości bakteriobójcze, podaje się go w stanach zapalnych gardła i błon śluzowych nosa. Łagodzi kaszel i podnosi poziom odporności organizmu.

Cena miodu rzepakowego

Przyśpiesza gojenie się stanu zapalnego wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jest pomocny w chorobach układu moczowego i schorzeniach nerek. Miód rzepakowy można stosować bezpośrednio na chorą tkankę. Oczyszcza ją z fragmentów martwiczych i ropnych, przyśpiesza gojenie i bliznowacenie się ran. W przypadku oparzeń, okład z miodu uchroni skórę przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia.
Miód rzepakowy podczas przeziębienia lub w stanie grypy najlepiej spożywać rozpuszczony w szklance mleka, zapobiegawczo należy pić go codziennie w szklance ciepłej wody. W sklepie za litr miodu rzepakowego zapłacimy około 25 do 30 złotych.

Miód rzepakowy
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy

Porównaj aktualne ceny

2 komentarze

  1. Łatwo sie przekonać, na co pomaga miód rzepakowy. Najlepszy jest na osłabienie i wyczerpanie,zwlaszcza po wyczerpujących treningach. I super napój izotoniczny: woda, miód, sok z cytryny i szczypta soli. Zamiast sztucznych i „pachnących” na odległość izotoników.

  2. Równie ważne by kupować miód autentyczny, ze sprawdzonej pasieki. Od jakiegoś czasu kupuję ten https://www.sloikmiodu.pl/p-polski-miod-rzepakowy-400g ,super konsystencja i zapach. Tak jak poprzedniczka – dodaję do wody i stosuję w formie izotonika. Bez sztucznych słodzików a smak zdecydowanie lepszy.

Dodaj komentarz

Navigate