Miód mniszkowy

Jedną z rzadszych odmian złocistej ambrozji jest miód mniszkowy. Powstaje on z nektaru kwiatowego, bardzo pospolitej u nas rośliny – mniszka lekarskiego, który znany jest potocznie jako dmuchawiec. Miód mniszkowy ze względu na swoje rzadkie występowanie, jest uznawany za szlachetną odmianę. Słodki nektar pozyskuje się zazwyczaj w maju, kiedy mniszki lekarskie najliczniej rozkwitają i przez około dwa tygodnie stanowi on pożytek dla pszczół. Jednak nawet w bardziej upalne dni latem, można uzyskać tą rzadką odmianę. Z kwiatów mniszka lekarskiego czerpią nektar najczęściej pszczoły z zachodniej części Polski (województwo Wielkopolskie), ale także z terenów białostockich i Pogórza Karpackiego. Jego występowanie terytorialne ma wpływ na smak samego miodu. Na niektórych obszarach jest on bardziej słodki, na innych zdecydowanie mniej.

Wygląd, smak i zapach

Pod względem organoleptycznym – jeśli chodzi o zapach, to są w nim wyczuwalne nuty kwiatów mniszka lekarskiego. Smak jest słodki, dość mdły i czasem czuć w nim odrobinę goryczki. Miód mniszkowy ma barwę taką samą jak kwiaty mniszka – od jasnożółtej, do prawie ciemno złocistej. Dość szybko się krystalizuje i gęstnieje. By przywrócić mu płynną konsystencję, należy tak jak pozostałe odmiany miodów, poddać go kąpieli wodnej. Jednak nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Trzeba również unikać wystawiania go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Miód spadziowy – Ranking TOP 10

Skład

Miód mniszkowy składa się w ponad 40 procentach z fruktozy oraz z ponad 35 procent glukozy. Dodatkowo można w nim znaleźć białka i karotenoidy, witaminy: B2 oraz C, a także żelazo, potas, mangan i fosfor. Zawiera również ważny składnik fosfolipidów, acetylocholiny oraz lecytyny – czyli cholinę, która ma wpływ na działanie naszych komórek i ich funkcjonowanie (w tym na nasz mózg – poprawiając koncentrację oraz usprawniając pamięć). Miód mniszkowy charakteryzuje się również niską kwasowością.

Właściwości i zastosowanie

Z. Sudnik Miód Mniszkowy
Z. Sudnik Miód Mniszkowy
Główną jego zaletą jest ochronne działanie na wątrobę oraz drogi żółciowe. Zawartość choliny wpływa na obniżanie poziomu lipidów w wątrobie oraz delikatne pobudzanie wydzielania żółci. Miód ten ma również łagodne działanie moczopędne. Badania również potwierdziły, że odmiana mniszkowa ma niską aktywność antybiotykową. Może być stosowany w schorzeniach nie tylko wątroby i układu żółciowego, ale również przy dolegliwościach sercowych, reumatycznych i żołądkowych. Zarówno jako środek wspomagający leczenie, jak i profilaktyczny. Najlepiej stosować go na czczo, rozpuszczony w pół szklaki wody, przez około 2 – 3 miesiące. Z kolei ze względu na niską zawartość aminokwasów oraz działanie moczopędne, jest przydatny podczas leczenia chorób układu moczowego (pęcherza i nerek). Jak każdy miód, jest również pomocny w stanach wyczerpania psychofizycznego i przy ogólnym osłabieniu. Osoby walczące z niedokrwistością czy anemią także mogą sięgnąć po właśnie tą odmianę miodu.

Cena

Miód mniszkowy kupimy już za 36 – 37 złotych za kilogram.

Miód mniszkowy
Miód mniszkowy

Miód mniszkowy

Porównaj aktualne ceny

1 Comment

  1. Miód mniszkowy zakupiłam ze względu na jego właściwości. Moja wątroba ma się znacznie lepiej:)

Dodaj komentarz

Navigate