Miód gryczany

Miód gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z biało-różowych kwiatów gryki. Kiedy jest płynny ma barwę bursztynowo – brązową, po krystalizacji przybiera kolor ciemno – brunatny. Miód gryczany łatwo rozpoznać po ostrym,lekko piekącym smaku i silnym zapachu gryki. Pod względem smaku i aromatu jest bardzo specyficzny, jeśli jego niewielka ilość będzie dodana do innej odmiany, to i tak będzie go można nadal wyczuć.

Właściwości miodu gryczanego

Miód gryczany zawiera dużą ilość fruktozy, łatwo przyswajalny magnez,żelazo i biopierwiastki takie jak: cynk, miedź, fosfor, bor, jod, nikiel i kobalt. Jest źródłem witaminy A, B, C i PP oraz enzymów np. amylazy, inwertazy i fosfatazy. Pod względem zawartości enzymów jest jednym z najbogatszych z polskich nektarów. W odróżnieniu od innych rodzajów miodu, odmiana gryczana zawiera rutynę – substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne. Z tego powodu jest on szczególnie polecany osobom starszym, narażonym na choroby układu krwionośnego, np. miażdżycę. Rutyna ma także właściwości przyśpieszające gojenie zewnętrznych i wewnętrznych ran oraz różnego rodzaju złamań. Duża zawartość magnezu w tym miodzie, może pomóc w stanach wyczerpania nerwowego.

Miód gryczany – Ranking TOP 10

Miód gryczany cechuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Posiada działanie moczopędne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Może wspomóc leczenie chorych nerek, dróg moczowych i prostaty. Sprawdza się w przypadku chorób oczu, serca oraz układu pokarmowego. Korzystnie wpływa na pamięć i może być spożywany przez chorych na cukrzycę insulino-niezależną. Jest ceniony za właściwości ochronne i odtruwające wątrobę. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, przyczynia się do wzrostu hemoglobiny we krwi, a także ogólnej rekonwalescencji organizmu po przebytej chorobie. Polecany jest dla osób ze słabszym wzrokiem i słuchem.

Mazurski miód gryczany Bartnik
Mazurski miód gryczany Bartnik

Miód gryczany

Porównaj aktualne ceny

Miód gryczany jest idealny do wyrobu miodów pitnych. Jego duża zawartość kwasów, pomaga w prawidłowej fermentacji napojów, a silny zapach i smak, nadaje im pikantności. Miód z gryki zaliczany jest do miodów późniejszych, zbiera się go pod koniec lipca. W sklepach za litrowy słój zapłacimy około 30-35 złotych.

Tak szukaliście zdrowej żywności:

  • miód gryczany cena
  • kiedy zbieramy miód gryczany
  • do czego uzywa sie miod gryczany
  • kiedy zbiera sie miod gryczany
  • miód gryczany kiedy się go zbiera
  • miód gryczany kiedy zbierany
  • miod z gryki cena

2 komentarze

  1. A jakoś miód gryczany jest mało popularny. Ostatnio spotkałam się nawet z miodem słonecznikowym, faceliowym czy bławatkowym, a gryczanego nie było…

  2. Jesienią zawsze robię sobie owsiankę z miodem gryczanym. Nic tak dobrze nie smakuje jak ten zestaw. Miód gryczany kupuję zawsze w sklepach ze zdrową żywnością, jakoś mam obawy kupować na allegro.

Dodaj komentarz

Navigate