Masło ghee

Ghee to po prostu stopniowo rozpuszczone i sklarowane masło. W czasie powolnego gotowania zostaje ono pozbawione wszelkich zanieczyszczeń oraz wody i białka. Tak powstałe masło ghee jest czystym, nasyconym tłuszczem, bez jakichkolwiek osadów oraz szumowin. Po wystudzeniu staje się gęste (jak smalec), żółte i ma ładny, orzechowy zapach. Jako jedno z nielicznych maseł, może być przechowywane poza lodówką, nawet do kilku tygodni (w szczelnie zamkniętym pojemniku). Jest lekkostrawne, nie zawiera soli, a jego punkt dymienia to dopiero 252 stopnie, czyli znacznie więcej niż w przypadku innych tłuszczów. Nie zmienia też zapachu i smaku przygotowywanych na nim potraw. Podczas podgrzewania do wysokich temperatur, nie powstają w nim szkodliwe dla naszego zdrowia związki.

Właściwości prozdrowotne

Ghee mogą jeść osoby z nietolerancją na krowie mleko. Podczas procesu jego klarowania, zostają bowiem usunięte wszelkie białka (kazeiny) pochodzące z mleka. Masło to jest lekkostrawne, a dzięki zawartości kwasu masłowego ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Polecane jest więc dla osób z chorobami wrzodowymi żołądka, z kłopotami trawiennymi, z owrzodzeniami układu pokarmowego a także dla ludzi skarżących się na wzdęcia, zaparcia i przewlekłe bóle brzucha. Zawarty w maśle kwas mlekowy zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia regenerację błony śluzowej całego żołądka. Według ajurwedy pomaga także na choroby sercowe, oparzenia czy zranienia. Ma pobudzać umysł do zapamiętywania i nauki oraz wpływać na potencję.

Masło ghee – Ranking TOP 10

Ranking produktów z masłem ghee w tym małso ghee klarowane:

Skład i zastosowanie

Masło ghee to przede wszystkim nasycone tłuszcze omega 3 i omega 6. Ghee zawiera także witaminy: A, D,E i K czyli komplet rozpuszczalny w tłuszczach oraz witaminę B3(niacynę). W jego skład wchodzą również minerały takie jak: sód, potas, wapń, magnez i żelazo. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu. Można na nim piec i normalnie smażyć, łącznie z frytkami czy tłustoczwartkowymi pączkami. Masło ghee nie wsiąka w potrawy, więc jest bardzo wydajne i doskonale podkreśla smak przygotowywanych na nim dań. Na tym tłuszczu przygotujemy znakomitą jajecznicę, omlety i naleśniki oraz tradycyjne mięsa i warzywa. Jest dobre do sosów, ryżów, kasz i zup. Ghee nadaje się do pieczenia ciast, ciastek i chlebów, nadając im nieco delikatniejszą strukturę. Masło to dobrze toleruje obróbkę cieplną, a tylko jedna jego łyżka odpowiada – czterem łyżkom oleju roślinnego.

Diet-Food Ghee Masło Klarowane Ekologiczne
Diet-Food Ghee Masło Klarowane Ekologiczne

Masło ghee

Porównaj aktualne ceny

Ajurweda

Masło ghee w kuchni indyjskiej i ajurwedyjskiej jest znane od lat. Należy do rasajan, czyli środków odmładzających do spożycia, dzięki którym mamy długo i zdrowo żyć. Masło ghee ma działać regenerująco i wspierać powstawanie subtelnej życiowej energii. Według ich wierzeń tłuszcz ten wpływa pacyfikująco na pittę oraz stymuluję ogień trawienny. Oryginalnie indyjskie masło powstaje trochę inaczej, porównując do naszej rodzimej produkcji. Do roztapiającego się masła dodawany jest jogurt, z kulturami bakteryjnymi i to wszystko pozostawia się na 12 godzin. Dopiero po tym czasie następuje wytwarzanie właściwego tłuszczu ghee. Masło wykorzystywane jest podczas różnych uroczystości np. pogrzebowych czy ślubnych, a także jako paliwo do lamp olejnych.

Cena

Masło ghee można kupić w delikatesach, niektórych marketach oraz online. Koszt pól kilogramowego masła to około 30 złotych.

2 komentarze

  1. mała Daga

    Ja sobie sama robię masło ghee, chociaż ostatnio zakupiłam w sklepie w calkiem przyzwoitej cenie, wiec chyba zrezygnuję z domowego wyrobu:)

  2. Jest prosty przepis go na zrobienie własneg masła ghee, choć faktycznie trzeba do niego trochę cierpliwości i wolnego czasu.

Dodaj komentarz

Navigate