Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa, choć niezbyt jeszcze popularna w Polsce, ma już swoje wierne grono miłośników. To produkt, którego składniki są doskonale wchłaniane przez nasz organizm, dlatego warto po niego sięgnąć. Tym bardziej, że mogą go z powodzeniem włączyć do swojej diety zarówno osoby na diecie bezglutenowej, jak i osoby z cukrzycą. Jaka mąka jest najlepsza? Którą wybrać i kupić?

Składniki odżywcze w mące kasztanowej

Mąka kasztanowa, choć zbliżona teksturą do mąki pszennej, zawiera jednak o wiele więcej cennych dla zdrowia składników, a dodatkowo wykazuje działanie prozdrowotne. Znajdziemy w niej witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę P oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5,B6 i B9, znaną także jako kwas foliowy). Ponadto, mąka ta zawiera minerały: magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, fosfor i sód. To także źródło niezwykle cennych dla zdrowia garbników (tanin) i bioflawonoidów, wykazujących działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwutleniające. Mąka kasztanowa ma także w swoim składzie błonnik, lecytynę, skrobię, białko, tłuszcz, a także dużą ilość węglowodanów. Opinie dietetyków co do wartości odżywczych mąki kasztanowej są zgodne: to jedna z najzdrowszych mąk.

Właściwości mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa, ze względu na zawartość wielu składników odżywczych, wpływa korzystnie na stan naszego zdrowia:

Mąka z kasztanów jadalnych to doskonały produkt dla osób na diecie bezglutenowej
Mąka z kasztanów jadalnych to doskonały produkt dla osób na diecie bezglutenowej

  • Wspomaga proces wzrostu,
  • Wzmacnia wzrok,
  • Niszczy wolne rodniki,
  • Działa ochronnie na naczynia krwionośne,
  • Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Wspomaga pamięć i koncentrację,
  • Wpływa na stan skóry,
  • Wspomaga trawienie.

Mąka kasztanowa jest dość kaloryczna. 100 g tego produktu zawiera 370 kcal. Biorąc jednak pod uwagę kaloryczność mąki pszennej (364 kcal w 100 g), trzeba stwierdzić, że takie porównanie wypada na korzyść mąki z kasztanów jadalnych, zawiera ona bowiem o wiele więcej cennych składników odżywczych.

Mąka kasztanowa w diecie bezglutenowej

Mąka z kasztanów to produkt bezglutenowy, dlatego może z powodzeniem zastępować mąkę pszenną osobom cierpiącym na celiakię czy też wrażliwym na gluten. Produkt ten można mieszać z innymi mąkami bezglutenowymi. Warto dodać, że mąka kasztanowa może być również stosowana w przebiegu diety paleo, która zakłada między innymi eliminację produktów zbożowych.

Mąka kasztanowa w diecie dla cukrzyków

To produkt zalecany osobom z cukrzycą, charakteryzuje go bowiem niski indeks glikemiczny (65). Dla porównania, mąka pszenna oznaczona jest indeksem 85. Oznacza to jednocześnie, że osoby pragnące stracić na wadze, również mogą spożywać ten rodzaj mąki, bez obawy o przyrost wagi.

Przepisy z mąką kasztanową

Mąka kasztanowa ma przyjemny, lekko słodki i orzechowy smak, dzięki czemu doskonale harmonizuje się z czekoladą czy wanilią, ale podkreśla też smak słonych potraw z grzybów, mięsa, ciecierzycy czy dyni. Najczęściej wykorzystuje się ją do przyrządzania kruchych ciasteczek, makaronów, naleśników, ciast i chleba. To mąka dla wielbicieli pulchnych ciast, ponieważ jej obecność sprawia, że ciasto silnie wyrasta. Mąka kasztanowa ugotowana na mleku lub wodzie da nam słynną włoską polentę. A oto przepis z mąką kasztanową na doskonałą przekąskę:

Mąka kasztanowa jako środek leczniczy

Słynna niemiecka mniszka i uzdrowicielka Hildegarda twierdziła, że kasztany jadalne, obok kopru włoskiego i orkiszu, to jedyne pokarmy, które ludzki organizm jest w stanie w pełni przyswoić. Dzięki niej powstało wiele przepisów, również z udziałem mąki kasztanowej, spośród których niektóre stosowane są do dziś do leczenia różnych chorób. Pasta z miodu i mąki kasztanowej ma pomagać na wszelkie dolegliwości ze strony wątroby. Okłady z mąki kasztanowej stosowane są w przypadku chorób układu oddechowego. Mąka z kasztanów jadalnych w połączeniu z octem i mąką jęczmienną ma być pomocna w stwardnieniu rozsianym.

Mąka kasztanowa Bio Planet
Mąka kasztanowa Bio Planet

Gdzie kupić mąkę kasztanową?

To produkt, który jest dość słabo dostępny, dlatego warto go szukać w dobrze zaopatrzonych sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością i internetowych sklepach z żywnością eko.

Jaką mąkę kasztanową wybrać i kupić?

Jeśli szukamy produktu bezglutenowego, podczas zakupów trzeba pamiętać, by zwrócić uwagę na znak mówiący o tym, iż produkt nie zawiera glutenu. W przeciwnym razie mąka może mieć śladowe ilości tego białka, zwłaszcza jeśli jest produkowana w tych samych pomieszczeniach, co produkty z glutenem.

Producenci i cena mąki kasztanowej

Do popularnych producentów mąki kasztanowej należą Bauckhof, Bio Planet, Natu i Hanneforth. Mąka ta nie jest tania, gdyż za kilogram produktu zapłacimy 50 – 60 zł.

Tak szukaliście zdrowej żywności:

  • mąka kasztanowa
  • bio mąka kasztanowa
  • gdzie kupić mąkę kasztanową
  • mąka kasztanowa ceneo
  • mąka kasztanowa ceny
  • maka kasztanowa gdzie kupic

Dodaj komentarz

Navigate