Ksylitol czyli cukier z brzozy

Ksylitol to naturalna substancja, która występuje w niektórych owocach, jagodach, grzybach i jarzynach włóknistych, ale także w drzewach liściastych np. brzozie oraz w kukurydzy. Przykładowo garść malin ma nie cały gram tej słodyczy. Ksylitol naturalnie pojawia się podczas przemiany glukozy u ludzi i zwierząt. Dziennie przy normalnym metabolizmie, jego wytwarzanie sięga 15 gram. Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. Dlatego nazywany jest cukrem brzozowym. Jego cząsteczka zawiera 5 atomów węgla, dlatego nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Jest trawiony przy niewielkim udziale insuliny, posiada niski indeks glikemiczny. Kaloryczność ksylitolu jest prawie dwukrotnie niższa od zwykłego cukru. W postaci krystalicznej można go używać do gotowania i pieczenia. Ksylitol wygląda i smakuje dokładnie jak cukier, przy czym nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Wykorzystuje się go do produkcji dropsów, gum do żucia oraz np. w aerozolach do nosa.

Właściwości ksylitolu

Ksylitol jest produktem bezpiecznym i pozbawionym toksyn. W przeciwieństwie do cukru, pomaga utrzymać mineralizację zębów, nie wywołuje próchnicy. Polecany jest dla diabetyków i osób z zakłóconą tolerancją glukozy, ze względu na swój niski indeks glikemiczny. Wzmacnia naszą odporność i opóźnia procesy starzenia. Ksylitol ma działanie antybakteryjne, przez co jest stosowany przy infekcjach dróg oddechowych. Stymuluje wydzielanie śliny i może zlikwidować przykry oddech. Osoby cierpiące na nadkwasotę żołądka, alergie i astmę mogą go bez obaw spożywać. Jest również stosowany jako środek chroniący przed bakteryjnym zapaleniem płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę. W postaci kropli może pomóc przy zapaleniu ucha.

Cukier brzozowy Ksylitol – Ranking TOP 10

Działanie ksylitolu

To substancja słodząca idealna dla osób odchudzających się, ponieważ jest o połowę mniej kaloryczna od cukru. Ksylitol wskazany jest dla osób chorujących na osteoporozę, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia. Dużą zaletą tej substancji jest ograniczanie rozwoju drożdżaków i pomoc w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori z żołądka. Ksylitol bywa stosowany przez sportowców jako źródło energii po wysiłku oraz stabilizator insuliny i cukru we krwi.

Najpopularniejsze produkty z ksylitolem – Ranking TOP 10

Drażetki, gumy do żucia, pasty do zębów z ksylitolem – Sprawdź ranking najpopularniejszych produktów z cukrem brzozowym:

Badania naukowe dowiodły, że im więcej spożywamy ksylitolu, tym bardziej eliminujemy łaknienie zwykłego cukru, ograniczamy poziom insuliny we krwi oraz alkalizujemy organizm. Stosowanie go zamiast cukru i ogólne ograniczenie spożycia węglowodanów, zmniejszają ryzyko pojawienia się torbieli, mięśniaków, endometriozy, PMS-u, uderzeń gorąca, przybierania na wadze oraz depresji. Cukier brzozowy należy spożywać do 3 łyżeczek dziennie, większe ilości mogą spowodować dokuczliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunkę. Substancje należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo, aby nasz układ trawienny przyzwyczaił się do niego.

Pasta do zębów bez fluoru z ksylitolem

Zobacz także inne produkty zwierające cukier brzozowy zwany też ksylitolem:

Kosmetyki z ksylitolem Aktualna cena
Produkty z ksylitolem Aktualna cena
Suplementy i odżywki z ksylitolem Aktualna cena
Ksylitol dla dzieci Aktualna cena

Gdzie kupić ksylitol? Sprawdź cenę!

Ksylitol kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, dobrych delikatesach oraz online. Zapłacimy za oryginalny brzozowy produkt około 35 – 40 złotych za kilogram. Trzeba jednak uważać na chińskie podróbki robione z kukurydzy.

Gdzie kupić ksylitol?

Ksylitol - cukier brzozowy
Ksylitol – cukier brzozowy

Ksylitol

Porównaj aktualne ceny

1 Comment

  1. Szczęście,że istnieje. Jedyny zamiennik cukru, który rzeczywiście nie pozostawia okropnego posmaku w ustach (jak aspartam), a do tego jest mało kaloryczny. Szkoda, że można go dziennie tylko 3 łyżeczki zjadać:P Chociaz ja nawet do 5 potrafię i nic mi nie jest:)

Dodaj komentarz

Navigate