Kasza jaglana

Kasza jaglana, zwana także jagłami czy krupami, to jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz. Idealnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Otrzymuje się ją z łuskanych nasion prosa, uprawianego już od epoki neolitu. Dawniej podawana była przy przeziębieniach oraz osobom w okresie rekonwalescencji.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

Kasza jaglana zawiera całe bogactwo witamin i minerałów. Znaleźć w niej można witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę K i witaminę B9 (kwas foliowy). W jej skład wchodzą magnez, żelazo, potas, wapń, sód, fosfor, cynk i krzem. Ze względu na swój lekko zasadowy charakter sprzyja odkwaszeniu organizmu. Opinie dietetyków co do bogatych wartości odżywczych kaszy jaglanej są zgodne i często nazywana jest przez nich „królową kasz”.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana Bio Planet
Kasza jaglana Bio Planet

W swoim składzie zawiera mało skrobi, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, które wspierają układ odpornościowy i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Kasza jaglana działa zasadotwórczo, przywracając równowagę kwasowo – zasadową po spożyciu zbyt dużej ilości np. mięsa, nabiału czy węglowodanów. Jagły wyróżnia także spora zawartość krzemu, który wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Minerał wspomaga osoby chore na osteoporozę, biorąc udział w procesie mineralizacji kości. Kasza jaglana to także dobre źródło żelaza, które odpowiada za przekazywanie tlenu w komórkach oraz magnezu, dzięki któremu odzyskujemy spokój psychiczny, ale także miedzi, która reguluje czynność enzymów. Jagły zawierają lecytynę, która rozbija tłuszcz na mniejsze cząsteczki i zapobiega miażdżycy. Polecana jest dla osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów, oraz dla osób mających problemy z koncentracją i zapamiętywaniem. Lecytyna chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych w wątrobie. Kasza jaglana to produkt bezglutenowy, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Antyoksydanty i aminokwasy w niej zawarte pomogą ochronić organizm przed wolnymi rodnikami i wspomogą walkę ze stresem.

Kasza jaglana EkoWital
Kasza jaglana EkoWital

Dieta jaglana – odchudzająca

Detoks jaglany (dieta jaglana) to dobra opcja dla osób, które pragną zrzucić nieco zbędnych kilogramów, ale nie są w stanie przeprowadzać tak rygorystycznych diet oczyszczających jak na przykład dieta warzywna czy dieta zawierająca wyłącznie soki. Detoks ten trwa minimum 12 dni. Przez pierwsze dwa dni je się wyłącznie zupę jaglaną. W ciągu kolejnych dni można spożywać wszelkie dania z kaszą jaglaną i warzywami lub owocami. Codziennie rano pije się szklankę lub dwie wody alkalicznej i kleiku z siemienia lnianego.

Kasza jaglana w specjalistycznych dietach

Jagły mogą być stałym elementem diety bezglutenowej, gdyż nie zawiera glutenu. Mogą je też z powodzeniem spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Ponadto, jest cenionym składnikiem diety sportowców, ponieważ zawiera dużą dawkę węglowodanów i wysokowartościowego białka.

Kasza jaglana – Ranking TOP 10

Ranking najpopularniejszych produktów z kaszą jaglaną – porównanie cen:

Jak gotować kaszę jaglaną?

Aby przygotować kaszę jaglaną bez posmaku goryczki, trzeba ją przed ugotowaniem porządnie wypłukać zimną, a następnie gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku i po chwili odcedzić, po czym ugotować. Aby kasza była jeszcze bardziej przyswajalna, warto namoczyć ją na kilka godzin albo na całą noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Jagły gotuje się około 15 – 18 minut. Należy ją przechowywać w hermetycznym pojemniku, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Przepisy na kaszę jaglaną

Jagły mogą być podawane w wielu potrawach przyrządzanych na słono, na przykład zapiekankach, plackach, sałatkach czy kotletach. Jej delikatny smak i konsystencja sprawiają jednak, że wyśmienicie smakuje także w deserach, ciastkach, ciastach, a także z owocami jako jaglanka na mleku. Zapraszamy do obejrzenia filmu z przepisem na kaszę jaglaną na słodko z jabłkami:

Gdzie kupić kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną znajdziemy w niemal wszystkich sklepach spożywczych. Warto porównać jej ceny:

Symbio Kasza jaglana EKO 500g
Symbio Kasza jaglana EKO 500g

Kasza jaglana

Porównaj aktualne ceny

Jaką kaszę jaglaną wybrać i kupić?

Na polskim rynku są dostępne dwa rodzaje kaszy jaglanej – kasza do gotowania oraz kasza ekspandowana („dmuchana”). Ten drugi rodzaj kaszy ma postać gotową do spożycia i doskonale sprawdza się jako dodatek na przykład do deserów, koktajli czy musli. Kasza ekspandowana powstaje w procesie uwalniania gazu znajdującego się w ziarnach. Proces ten przebiega bez udziału środków chemicznych, stosuje się w nim wyłącznie działanie wysokiej temperatury, ciśnienia i pary wodnej. W jego wyniku powstają lekkie, jakby nadmuchane kuleczki. Która forma kaszy jest najlepsza? Okazuje się, że wbrew pozorom oba jej rodzaje zawierają takie same ilości składników odżywczych.

Producenci i cena kaszy jaglanej

Wśród najpopularniejszych producentów kaszy jaglanej znajdują się: Sante, Bio Harmonie, Kupiec, Piątnica, Bio Planet i Symbio. Kasza ta jest dość tania, gdyż za kilogram zapłacimy około 10 złotych.

3 komentarze

  1. Najlepsza jest kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem pieczonych jabłek i cynamonu. Ja dodaję też troszkę miodu, żeby było jeszcze smaczniejsze. Polecam wypróbować!

  2. Ostatnio zrobiłam zdrowe Raffaello i wyszło wyśmienite. Nie dość, że zdrowo to pysznie.

Dodaj komentarz

Navigate